Selecteer een pagina

De zomer is er weer! Waar we eerst nog te maken hadden met flinke regenbuien, lijken de warmere dagen nu toch echt wel onze kant op te komen. Dit is goed nieuws, omdat er bij de meeste van ons nog aardig wat klussen voor buitenshuis op het lijstje staan. De meest voorkomende klussen zijn toch het schilderwerk, maar dien je ook goed te kijken naar of al het houtwerk nog in een juiste staat is. Zo zullen de eventuele rabatdelen van de gevel wellicht beschadigd zijn, waardoor een juiste behandeling vereist zal zijn. In dit blog geven we je hier graag een aantal tips voor!

Het schilderen van de kozijnen en de gevel

Het schilderen van het houtwerk moet nu eenmaal eens in de paar jaar gebeuren. Wanneer je kiest voor een sterke lak of beits zul je minder onderhoud hoeven te verrichten dan wanneer je gebruik maakt van een goedkopere lak. Echter zul je dit ten alle tijden in de gaten moeten houden, om vervolgens te bepalen of er een behandeling nodig is.

Bij het schilderen van het houtwerk buitenshuis, zul je niet alleen rekening moeten houden op de soort verf en alles omtrent de klus, het weer kan ook een erg grote rol spelen, Wanneer het bijvoorbeeld erg warm is, zal het verf minder goed hechten en wellicht gaan schilferen. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je al het hout grondig schuurt, voorbehandeld, om dit vervolgens af te lakken. Wanneer je schildert en de aanwijzingen goed opvolgt, zal het hout een juiste behandeling krijgen en blijven de kozijnen en de rest van het houtwerk zo lang mogelijk mooi!

Het herstellen of vervangen van de rabatdelen

Soms kan het ook wel eens voorkomen dat het houtwerk of de gevelbekleding aan vervanging toe is. In veel oudere huizen, maar tegenwoordig ook weer in modernere huizen, is er gebruik gemaakt van rabatdelen als gevelbekleding. Rabatdelen zijn schuine houten platen, die aan de hand van een klik- en schuifsysteem in elkaar vallen. De rabatdelen zorgen voor een unieke uitstraling van de gevelbekleding, maar is hier wel een juiste behandeling voor vereist.

Wanneer je de rabatdelen van de gevelbekleding wilt gaan schilderen, is het belangrijk om deze op een juiste manier te behandelen. Het zou zo kunnen zijn dat het hout is beschadigd, waar je gemakkelijk een pakket voor aan kunt schaffen om de houtrot of beschadiging netjes te behandelen en de verdere schade te beperken. Vervolgens is het belangrijk om alle rabatdelen netjes te schuren, zodat de nieuwe laag voldoende dekt en de juiste bescherming biedt aan de gevelbekleding.

Verschillende soorten rabatdelen

De rabatdelen zijn in vele verschillende houtsoorten te verkirjgen, waardoor je unieke uitstralingen zult beschikken. Met een transparante beits zorg je ervoor dat de naden van het hout nog duidelijk te zien zijn in de rabatdelen, waardoor je zult beschikken over een unieke gevelbekleding. Inspecteer het hout goed, behandel het houtwerk waar nodig en zorg ervoor dat je alles op een juiste manier behandelt. Wanneer je alles af weet te krijgen, ben je hier voorlopig weer mee klaar en kun je genieten van het mooie weer. Veel succes met klussen deze dagen!