Selecteer een pagina

Ieder persoon heeft een eigen slaaphouding. Het is daarbij belangrijk om de juiste matras daarbij uit te zoeken. Hierdoor biedt het matras de optimale ondersteuning tijdens het slapen en voorkomt het eventuele lichamelijke klachten. In dit artikel leg ik uit welk matras bij welke slaaphouding past. Laat je echter altijd adviseren voordat je een aanschaf doet. ABC Sleepcenter biedt een uitgebreid aanbod aan matrassen.

Rugslaper

Rugslapers verdelen hun lichaamsgewicht het meest over het matras en krijgen de meeste ondersteuning vanuit het matras. Een gek voordeel van op je rug slapen is dat je minder snel rimpels krijgt. Tijdens het slapen komt er namelijk geen wrijving op het gezicht, waardoor de huid vrij kan ademen. Het nadeel is wel dat rugslapers snel snurken. Dit komt doordat de tong een stukje naar achteren zakt waardoor de luchtpijp gedeeltelijk afsluit. 

Bij rugslapers neemt de ruggengraat snel een S-vorm aan. Daarom is het erg belangrijk dat de rugholte goed ondersteund wordt zodat de wervels hun natuurlijke vorm behouden. Daarom mag  matras niet te hard en niet te zacht zijn.

Buikslaper

Weinig mensen slapen op hun buik en is ook slaaphouding die niet wordt aangeraden. Wanneer je op je buik slaapt wordt de lage onderrug uitgehold en de nek strak gedraaid. Waardoor er veel nek-en rugklachten ontstaan. Ook zijn er veel klachten van een pijnlijke onderrug doordat de rug een grote holle ruimte vormt. Echter slaapt slechts 5% van de buikslapers de hele nacht op de buik. Een groot deel draait terug op hun zijn.

Voor buikslapers is het goed om een matras te hebben die tegendruk geeft en de buik in de juiste positie duwt.

Zijslaper

3 van de 4 mensen slapen het vaakst op hun zij. Wanneer je op je zij slaapt zijn je knieën licht opgetrokken en ligt je onderste arm voor je borst. De slaaphouding is goed tegen pijn in de onderrug, stress en slaapapneu. Het kan echter niet prettig zijn voor de spieren in de nek en schouders, aangezien je veel gewicht op één schouder hebt liggen.

Voor zijslapers is het belangrijk dat je kijkt naar de wervelkolom.  Deze komt namelijk al snel in een s-vorm te liggen. Om deze lijn te krijgen moeten zowel de heupen als de schouders in een zijligging precies op het matras liggen. Het is daarom aan te raden om te kiezen voor een matras met pocketveren en koudschuim afdeklaag.

Naast het matras is het voor zijslapers belangrijk om een goed kussen te hebben. Daarbij is het belangrijk dat de holte tussen schouder en onderkant van de kaak goed wordt opgevuld wordt. Zo creëer je de juiste ondersteuning bij het hoofd en nekwervels.